Murdesign – med bruk, sten & tegel
I begreppet murdesign ges estetiken och fantasin stort utrymme. Det handlar om att få tradition, estetik och funktion att samspela. Att bygga med kvalitet och skapa något som är hållbart generationer framöver.
Behov, drömmar och längtan genomsyrar mina uppdrag
Jag har hjälpt till att bygga saker som kommit till utifrån ett naturligt behov, såväl som genom drömmar och längtan. Som att en gång i livet få bygga ett eget hus. Att få ha ett eget växthus eller låta det gamla kvarnhusets väggar få följa med in i nya huset och förvandlas till ett vackert golv.
Interiörsarbete
När det kommer till insidan av huset får vi som företräder murarskrået oftast nöja oss med att putsa upp de invändiga väggarna. Men det kan vara trevligt att få hänga med ett tag till, kanske ända fram till färdigställande. Spännande väggytor med olika struktur och färg kan tas fram både genom traditionella och moderna metoder.
Finputs – traditionell metod med kalk och kvartssand
Ett valv som finputsats med kalkputs
Finputs är en infärgad kalkputs som man kan lägga på exempelvis tidigare, invändigt putsade väggar eller takytor. Finputs ger en väldigt levande yta och är därmed ett spännande alternativ till traditionell målning och tapetsering.
Putsen består av kalk, äkta pigment och fin kvartssand. Putsen levereras våtblandad, och appliceras sedan på väggen med stålbrett, eller med spackel, för att sedan bearbetas till rätt struktur med ett svampverktyg.
Finputsen fungerar på de flesta förekommande väggmaterial, efter att visst grundarbete utförts, och kan fås i de mest skilda kulörer. Även specialkulörer kan brytas fram.
Marmorinteknik – med moderna material förnyas muraltekniken
Modern Stucco Lustro med Decoliss
En ny och spännande bekantskap för mig fann jag i Decoliss. Med denna produkt kan man uppnå en moderniserad och förenklad muralteknik.
Efter viss förbehandling av väggytorna appliceras putsen i minst två skikt som stålglättas släta, för att sedan poleras till en hård spegelblank marmorerad och tålig yta, med oändliga färgkombinationer.
Båda metoderna – finputs och marmorinteknik – kan användas även på gipsväggar efter förbehandling, grundning med skarvremsor och kakelfix.
Jag kan hjälpa dig att Förverkliga dina idéer
Vad är mer tillfredställande än känslan av att ha skapat något konkret av sina tankar och drömmar? Jag kan hjälpa dig att förverkliga dina idéer! Gårdshuset är ett sådant exempel.
Kontakta mig så kan vi gemensamt komma fram till hur jag kan hjälpa till.
Här nedan kan ni se vad jag kan och har gjort, men framförallt låta er inspireras av vad man kan göra med Bruk, Sten och Tegel.
Fotogalleri – Torpets två eldstäder
Fotogalleri – Ombyggnad Öppen Spis
Fotogalleri – Projekt Gårdshuset
Fotogalleri – Projekt Altanen
Fotogalleri – Projekt Växthuset
Fotogalleri – Interiörsarbete
Fotogalleri – Natursten
Fotogalleri – Tegelgolv
Fotogalleri – Arbetsprocessen Murdesign
Gårdshuset
Gårdshuset började som en tanke om att en gång i livet få bygga ett nytt hus. Ett hus som inte skulle vara ett förråd eller ett garage, utan ett riktigt hus men i mindre format.
Huset är egenhändigt ritat av beställaren och är med sin konstruktion och utförande helt unikt. Här har miljö och hållbarhet fått råda och styra. Materialval och dess sammansättningar är väl balanserade, de återvunna och nogsamt renoverade fönstren har funnit sin plats under slagna valv.
Huskroppen är en 1,5 sten bred kanalmur med förbindelse i smygar. Kanalutrymmet är isolerat med Perlite, ett vulkaniskt material. Byggnaden består av ett längre skepp, där gavelpartierna är brutna med vardera fyra hörn, specialbeställd hörnsten användes här.
På en av långsidorna är farstun, teknik samt badrum placerade, och detta utrymme utgör en vinkel mot långskeppet där gaveln fått en nätt murning upp i spets. Murverket avslutas sedan med i tre stycken utkragade taklister. All murning är utfört med ett hydraliskt kalkbruk, likaså den invändiga putsen som sedan avslutats med en finputsning i tre kulörer.
Huset där det ligger, skapar med sina djärva former, och stundtals sakrala känsla, en god samklang med tomtens huvudbyggnad som är ett tidigt egnahemshus, byggt av ett likvärdigt rött massivt tegel.
Kakelugnen effektiviserade uppvärmningen
Med kakelugnen gjordes förbättringar med rökgångar, luckor och spjällfunktioner. Värmen tas tillvara genom att rökgaserna går igenom en labyrint av gångar innan de släpps ut genom skorstenen. På så sätt värms tegel och kakel upp och lagrar värmen som strålar ut under lång tid. Storleken på ugnarna kunde så småningom anpassas till storleken på rummet. Man kom fram till att 1 m2 kakelyta kunde beräknas värma ca 20-25 m3 luft.
De tidigaste kakelugnarna var handgjorda, oftast av kakelugnsmakaren själv, men sedan övergick det till fabrikstillverkade ugnar.
Centralvärmen minskade efterfrågan på kakelugnar
Under 1920-talet hade centralvärmen börjat göra sitt intåg i städerna. Efterfrågan på ugnar sjönk och enligt hörsägen lades fackföreningen för kakelugnsarbetarna ned 1959. Många kakelugnar togs bort när bostäder renoverades, men idag har efterfrågan ökat igen.