Kakelugnar – nyuppsättning & reparation
Att investera i en värmande kakelugn som fungerar även om stormen rivit ner ledningarna (och som kan hjälpa till att sänka värmekostnaderna) är både klokt och livsbejakande. Kakelugnen är kanske den vackraste av värmekällor och tillför oerhört mycket skönhet och trevnad till en bostad. Den sprider sin värme långt efter att elden slocknat.
Allt från nyuppsättning till reparation av gamla kakelugnar
Jag kan hjälpa till både med nyuppsättning, att sätta om samt reparera kakelugnar. Här följer några exempel på vad jag kan hjälpa till med. Vill ni veta mer så kontakta mig gärna.
- Nyuppsättning av kakelugn
En nyuppsättning kan t.ex. omfatta nedmontering av en kakelugn som ni vill flytta, samt uppsättning på nya platsen. - Omsättning av kakelugn
En omsättning kan omfatta nedmontering av befintlig ugn, därefter renovering och återmontering av densamma. - Reparation av kakelugn
Reparationer kan t.ex. vara omfogning, förstärkning av eldstaden samt att åtgärda läckageproblem. - Försäljning av kakelugnar
Ibland får jag in kakelugnar som jag säljer vidare. Är du intresserad av att kanske köpa, så läs mer på sidan Till salu.
Hjälp med bygganmälan samt projektering
Vid alla nyinstallationer av kakelugnar samt övriga eldstäder skall en bygganmälan till kommunen upprättas. Godkännandet skall vara klart innan arbetet påbörjas. Jag kan vara behjälplig med bygganmälan, samt i kontakten med skorstensfejarmästaren.
Installationen i övrigt kräver kanske någon typ av projektering, som t.e.x avser hållfasthet i bjälklag eller annat praktiskt kring eldstaden. Även detta kan jag hjälpa till med.
Kakelugnens värme varar länge
Det fanns en tid, före kakelugnen, när det nästan blev brist på ved i Sverige. De öppna spisar som fanns slukade mängder av ved eftersom värmen gick rakt upp genom skorstenen. Det problemet löstes genom kakelugnens intåg, en svensk uppfinning!
Längre ner på den här sidan kan ni se några av alla de ugnar som jag har fått vara med och lägga min hand på, både nytillverkade och gamla.
Fotogalleri – Kakelugnar
Fotogalleri – Omsättning av gamla kakelugnar
Fotogalleri – Arbetsprocessen Kakelugnar
Fakta om kakelugnar
Den svenska kakelugnens histora startar på 1760-talet. I hemmen var den öppna spisen den enda värmekällan och den tänkta värmen gick rätt ut igenom skorstenarna. Även järnbruken förbrukade mycket stora mängder ved i framställningen av stångjärn. Sverige stod inför en begynnande energikris. För att undvika detta gick uppdraget till Fabian Wrede samt arkitekten Carl Johan Cronstedt, som skulle förbättra och göra eldstäderna energisnålare.
Pottugnar föregångare till kakelugnen
I södra Europa hade man sedan länge haft pottugnar, med uppvärmda lerkrukor inmurade i väggarna. Krukorna fungerade som värmemagasin. I södra Tyskland kompletterades ugnarna med biläggsugnar som eldades ifrån ett intilliggande rum, något som vi som är från Skåne kanske inte är helt obekanta med.
Kakelugnen effektiviserade uppvärmningen
Med kakelugnen gjordes förbättringar med rökgångar, luckor och spjällfunktioner. Värmen tas tillvara genom att rökgaserna går igenom en labyrint av gångar innan de släpps ut genom skorstenen. På så sätt värms tegel och kakel upp och lagrar värmen som strålar ut under lång tid. Storleken på ugnarna kunde så småningom anpassas till storleken på rummet. Man kom fram till att 1 m2 kakelyta kunde beräknas värma ca 20-25 m3 luft.
De tidigaste kakelugnarna var handgjorda, oftast av kakelugnsmakaren själv, men sedan övergick det till fabrikstillverkade ugnar.
Centralvärmen minskade efterfrågan på kakelugnar
Under 1920-talet hade centralvärmen börjat göra sitt intåg i städerna. Efterfrågan på ugnar sjönk och enligt hörsägen lades fackföreningen för kakelugnsarbetarna ned 1959. Många kakelugnar togs bort när bostäder renoverades, men idag har efterfrågan ökat igen.